by Berkutal Günal-2010
by Berkutal Günal-2010
by Berkutal Günal-2010
1 2 3 4 5 6

(2008, 2009, 2011)

text: Özen Yula  video and performance: biriken  video operator at GalataPerform: Ünal Bostancı  production: biriken, Institut Français d'Istanbul with Istanbul Bilgi University - santralistanbul's support (rehearsals) running time: 50 mn.

YAKINDOĞU'DA İHANET

“Molekül kelimesini istemiyorum, atom, evren, fizik kelimelerini de. Varlar ama, yoklar benim için. Kara deliklerle dolu evrenler bu dünyanın metaforu adeta. Her şey kayboluyor sonunda. Bir daha bulunmuyorlar hem de. Dünyanın kara deliklerinde yitip sonsuza karışıyorlar. Şu, sonsuz dedikleri neyse! O sonsuzun, hiçlik dedikleri şeyden ne farkı varsa!”

Hem “herkes”, hem de “hiç kimse” diye tanımlanan oyun kişisi süresi belirsiz bir suskunluktan sonra ilk defa konuşur. Kendini bulunduğu yere de, doğduğu toprağa da ait hissetmez; ihanete uğramış ve ihanet etmiştir.

Yakındoğu’da İhanet, Özen Yula’nın paranoyadan şizofreniye geçen bir toplumun izdüşümlerini yansıttığı “Yakındoğu” üçlemesinin ilk oyunu. Elli dakikalık monolog imgeler ve kelimelerin çarpışma alanına dönüşür; kişisel ve toplumsal felaketler, geçmiş ve gelecek birbirine karışır. Yakındoğu'da İhanet'in video ve oyuncu birlikteliği üstüne kurulu yapısı gösterildiği her mekânda, içinde bulunduğu alana göre şekillendirildi.

 

Geçmiş temsiller:

trahıson au proche orıent

« Je ne veux pas le mot molécule, ni les mots atome, univers, physique. Ils existent, mais ils n'existent pas pour moi. Remplis de trous noirs, les univers sont presque une métaphore de ce monde. A la fin tout disparaît. Et ils ne réapparaissent plus. En se perdant dans les trous noirs du monde, ils se mélangent à l'éternité ! Et ça quelle que soit l'éternité qu'ils appellent ! Cette éternité, quelle que soit la différence avec ce qu'ils appellent le néant ! »

 

L’unique personnage de la pièce, à la fois « tout le monde » et « personne » selon son auteur, parle pour la première fois après un temps de silence indéfini. Il ne se sent pas appartenir au territoire qu’il habite, où il est né. Il a été trahi et il a trahi.

 

Trahison au Proche-Orient est la première pièce de la trilogie Proche-Orient d'Özen Yula ; elle traite d’une société qui passe de la paranoïa à la schizophrénie. biriken fait de ce monologue un lieu de collision d’images et de mots, où les catastrophes personnelles et collectives, passées et futures se mélangent. La mise en scène de la Trahison au Proche Orient se concentre sur la coprésence vidéo-interprète.